Innovatie en technologie: belang en toepassing in ondernemingen

De toepassing van innovatie en technologie in bedrijfsprocessen is een actie die over het algemeen de operationele, productieve en financiële processen van een onderneming verbetert. De toepassing van innovatie en technologie in bedrijven heeft een direct effect op het bedrijfsbudget. Op korte termijn kan nu reeds de kostenvermindering worden geconstateerd die door de toepassing van technologische innovaties wordt bereikt.

Dit gebeurt omdat technologische innovaties over het algemeen als een van hun uitgangspunten hebben de vermindering van het verbruik van hulpbronnen, zoals elektriciteit, water, fysieke ruimte, menselijke arbeid en andere factoren die financiële lasten voor het bedrijf met zich meebrengen.

Op die manier wordt de investering in de invoering van deze technologische innovaties snel gecompenseerd, en beginnen deze innovaties de onderneming al meer inkomsten op te leveren.

Productiviteitswinst

De stijging van de productiviteit is ook een van de grootste doelen van technologische innovatie binnen bedrijven. Omdat zij met minder menselijke activiteit kunnen werken, automatiseren de meeste innovatieve implementaties op het gebied van technologie processen en voorkomen zij dat werknemers repetitieve, foutgevoelige activiteiten moeten uitvoeren.

Op die manier wordt menselijke arbeid ingezet in meer strategische sectoren van het bedrijf, waarin cognitie, redenering en gevoeligheid, onmogelijk voor een machine, een differentieel worden. Op een arbeidsmarkt die cognitieve kennis vereist, worden sommige vaardigheden als een differentieel gepresenteerd.

Bovendien worden door de technologische innovatie nieuwe produktiemodellen ingevoerd, die in de meeste gevallen 24 uur per dag ononderbroken kunnen functioneren, de bureaucratie verminderen, het papierverbruik verminderen en de administratieve processen van de onderneming versnellen.

Consolidatie van nieuwe bedrijfsmodellen

Met technologische innovatie kan een bedrijf zich consolideren in nieuwe bedrijfsmodellen die voorheen onmogelijk te exploiteren waren. Bijvoorbeeld: een bedrijf dat bij zijn verkoop gebruik maakt van e-commerce kan ook zaken doen via het internet, en niet alleen in fysieke winkels.

Aldus breidt deze onderneming haar scala van mogelijkheden uit en kan zij groot succes boeken in de nieuwe tak die zij is begonnen te exploiteren. Bovendien betekent buiten de technologische vernieuwingen blijven, onvermijdelijk, achterblijven bij de concurrentie, die steeds meer geautomatiseerd is. De toepassing van technologische innovaties houdt rechtstreeks verband met hoe de arbeidsmarkt er in de toekomst zal uitzien.

Gebruik van innovatie en technologie als reclame differentieel

Het gebruik van technologische innovatie heeft ook het voordeel van het positieve imago dat het de onderneming bezorgt. Dit betekent dat de invoering van innovaties in de technologie zeer goed kan worden gebruikt als een reclame-argument om meer te verkopen, meer contracten te sluiten of de reputatie van de onderneming op de markt te verbeteren.

Er zijn gevallen waarin het gebruik van bepaalde technologieën een vereiste is voor de onderneming om een kwaliteits- en uitmuntendheidscertificaat te verkrijgen, dat essentieel is om zaken te doen in het buitenland of met andere grote ondernemingen op de markt.

Gerelateerd

Online marketing: maak kennis met de belangrijkste trends

Online marketing ondergaat een eeuwige revolutie dankzij de voortdurende...

Kantoortaal, een fascinerend fenomeen

Ondanks pogingen van schrijvers als Jan Kuitenbrouwer (Turbotaal, 1987)...

Volg de nieuwste trends in online marketing

Online marketing is de laatste jaren uitgegroeid tot het...

Het belang van sociale media in marketingstrategieën

Het doel van sociale-mediamarketing is een merk op te...

Sociale netwerken voor kleine bedrijven: 4 tips om ze in jouw voordeel te gebruiken

Sociale media zijn een grote bondgenoot geworden voor ondernemers,...