Dankzij deze tips lever jij een toppresentatie af!

De meeste mensen vrezen ervoor: het geven van een presentatie vinden velen echt doodeng en beschouwen ze als een van de vervelendste taakjes die gedaan moeten worden. Het spreken in het openbaar gaat voor veel mensen tegen hun natuur in, omdat ze liever 1-op-1 contact hebben met hun collega’s. Voor een grote groep spreken is andere koek. Je bent je nu bewust van hetgeen je uitspreekt. Je moet aan de bak, want die presentatie moet gegeven worden, of je het nu wilt of niet. Je kan het nu eenmaal niet uit de weg gaan. Het geven van een presentatie is eigenlijk helemaal niet zo erg. Als je een presentatie dient te geven voor een grote groep, dan is het handig dat je duidelijk communiceert. Op deze manier lijkt jouw presentatie al gelijk een stuk sterker, terwijl de inhoud eigenlijk helemaal niet zo veelzeggend is. Als twee verschillende mensen dezelfde presentatie geven, dan is degene die het duidelijkst communiceert, de grote winnaar. Dit maakt enorm veel verschil. Als je dus binnenkort een presentatie moet geven, is het verstandig om onderstaande communicatietips te controleren, zodat jij de sterren van de hemel presenteert!

Kijk de mensen aan

Een ding dat veel mensen gemeen hebben die het geven van een presentatie niet leuk vinden, is dat ze over de mensen heen kijken. Dit lijkt misschien fijn, omdat je je zo niet van je stuk kan laten brengen, maar eigenlijk werkt het averechts. Als toehoorder merk je gelijk dat de presentator geen oogcontact maakt met jou als toehoorder, en dat voelt vrij onpersoonlijk en onprofessioneel. Probeer dus altijd oogcontact met jouw publiek te zoeken, hoe eng het ook is!

Oefenen, oefenen en oefenen

Leer je presentatie niet helemaal uit je hoofd. Dit voelt voor het publiek heel saai en staccato, en helemaal niet levendig. Het is helemaal niet leuk om naar te luisteren, omdat het heel monotoon klinkt. Leer de tekst dus absoluut niet uit je hoofd! Het is veel beter om de spontaniteit te bewaren en ongeveer weten wat je gaat zeggen per slide (als je een PowerPoint gebruikt). Het is veel beter om een aantal keren te oefenen, zodat je weet welke slide wanneer ongeveer komt, zodat je snel kan schakelen en weet wat je kan vertellen aan het publiek qua informatie. Dit communiceert veel beter dan een vooraf geleerde tekst!

Laat af en toe een stilte vallen

Stiltes zijn in een dagelijkse conversatie nogal ongemakkelijk, maar tijdens een presentatie zijn ze juist wel gewenst. Tijdens deze pauzes kan het publiek even ademhalen en de informatie verwerken die jij zojuist allemaal hebt verteld. Dit werkt beter dan in een keer doorpraten naar het einde. Top!

Gerelateerd

Online marketing: maak kennis met de belangrijkste trends

Online marketing ondergaat een eeuwige revolutie dankzij de voortdurende...

Kantoortaal, een fascinerend fenomeen

Ondanks pogingen van schrijvers als Jan Kuitenbrouwer (Turbotaal, 1987)...

Volg de nieuwste trends in online marketing

Online marketing is de laatste jaren uitgegroeid tot het...

Het belang van sociale media in marketingstrategieën

Het doel van sociale-mediamarketing is een merk op te...

Sociale netwerken voor kleine bedrijven: 4 tips om ze in jouw voordeel te gebruiken

Sociale media zijn een grote bondgenoot geworden voor ondernemers,...